Een mens wordt geboren met een ingenieus systeem. Er zijn oneindig veel mogelijkheden die stap voor stap ontwikkeld worden…

Een hulpeloos kindje met weinig keuzemogelijkheden dat wordt bestuurd door automatische reacties ontwikkelt zich in een jaar tot een klein mensje dat zelfstandig al best wat beslissingen kan maken.

Als de ontwikkeling anders verloopt dan volgens het boekje, zie je dat vaak pas later. Een kind wat niet kruipt maar zich op de billen voortschuift, is dus slim genoeg om te compenseren. Dat dit kind door niet te kruipen belangrijke zenuwverbindingen niet ontwikkelt, daar kom je pas later achter.

Vaak blijkt op school dat het leren dan bijvoorbeeld lastig gaat, of dat er verschijnselen zijn van dyslexie. Er zijn uitdagingen. Er wordt gekeken naar wat een kind nog niet kan. Daar moet dan meer op geoefend maken. Kilometers maken, noemen ze dat. Soms werkt dat, maar vaak niet.

Puzzel

Vaak zijn er al veel paden bewandeld, veel dingen geprobeerd. Iedere specialist kijkt naar zijn eigen vakgebied en doet zijn best uit te vinden wat er aan de hand is…..

Soms is het beter om een stapje terug te doen en naar de hele mens te kijken. Waar gaat het mis, wat gaat er wel en niet goed. Het een puzzel om uit te vinden wat er aan de hand is. Vaak is het een combinatie van factoren, een cluster aan primaire reflexen, wat de ontwikkeling van hogere vaardigheden tegenhoudt.

Vanaf de basis

Eerst zorgen dat het fundament klopt! Vanaf deze basis ga je weer opbouwen. Het integreren van de reflexen is niet spannend of moeilijk. Het zijn basisbewegingen die het lichaam herkent. Meestal worden de oefeningen ervaren als ontspannend en weldadig. Op het moment dat één of meer van die reflexen geïntegreerd worden, gaan de bovenliggende vaardigheden zich vaak spontaan ook ontwikkelen.