Het menselijk lichaam is prachtig ontworpen…… Veilig verstopt in de buik ontwikkelt een klein mensje zich in een razendsnel tempo van een paar cellen naar een ingenieus schepsel met oneindige mogelijkheden.

Al vanaf het prille begin, in de baarmoeder, werkt het systeem aan evenwicht en beweging. De bewegingen van het kindje zorgen voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, dat zich steeds wijder vertakt. Deze zenuwbanen hebben als doel signalen te versturen door het lichaam. Alle zintuiglijke informatie (voelen, zien, horen) maar ook beweging wordt op deze manier verstuurd en aangestuurd.

De bewegingen zijn nog niet bewust, nog niet gericht. Het zijn reflexmatige bewegingen. Deze gaan ervoor zorgen dat het kindje op een zo veilige mogelijke manier geboren kan worden en de eerste maanden van het leven kan overleven. Bij gevaar en honger moet het kindje huilen, bij schrik moet er actie komen. Daar zorgt dit primaire bewegingssysteem voor, de primaire reflexen!

Wat is zo’n primaire reflex nu eigenlijk?

Makkelijk gezegd: er gebeurt iets waarop een automatische reactie volgt van het lichaam.

Moeilijk gezegd: er komt een prikkel van buitenaf waarop de hersenstam het centraal zenuwstelsel aanzet tot  het maken van een voorgeprogrammeerde respons.

In de baarmoeder en het eerste jaar van het leven zijn de hersenen nog niet in staat om beslissingen te maken. In deze periode heeft de hersenstam de beschikking over een set primaire reflexen die automatisch reageren.

Deze helpen de baby op een fijne en veilige manier groter te worden. Ze helpen bij het geboorteproces en zorgen voor overleving in de eerste periode. Zo kan een hulpeloos kind het het hoofdje nog niet eens optillen en helpen deze reflexen bij de borstvoeding en het grijpen van dingen.

Overgang naar posturale reflexen

De meeste primaire reflexen worden geïntegreerd in het eerste levensjaar van de baby. Posturale reflexen blijven het hele leven actief.

Zodra de baby begint te groeien gaat het meer bewegen. Door het oefenen van allerlei bewegingen krijgt het kindje steeds meer controle over het lichaam. Na voldoende oefening is een reflex niet meer nodig en wordt het geïntegreerd in het systeem. De posturale reflexen, die worden bestuurd door de hogere hersendelen, nemen het over.

Deze ontwikkeling is essentieel en geeft toegang tot complexere vaardigheden zoals bijvoorbeeld leren, controle over beweging en sociale interactie.

Soms gaat het niet vanzelf

Soms gaat het anders. De zwangerschap verloopt moeizaam. Of de bevalling verloopt anders dan anders. Dit kan ervoor zorgen dat één of meerdere van de primaire reflexen actief blijven. Het zenuwstelsel blijft onvolgroeid.

Het gevolg daarvan is dat er situaties zijn waarin gedrag en bewegingen automatisch bestuurd worden. Bewegingen blijven aan elkaar gekoppeld, er is geen vrije keuze mogelijk. De automatische beweging moet gewoonweg gemaakt worden. Er is geen keuze.

Dit heeft effect op ontwikkeling, leren en gedrag. Als de nog actieve primaire reflexen geïntegreerd worden kan het zenuwstelsel zich verder ontwikkelen.