Evenwicht is het vermogen van een lichaam om, ondanks de zwaartekracht, overeind te blijven. Het wordt bestuurd door het evenwichtsorgaan dat zich bevindt in het middenoor en de ogen.

De receptoren in het evenwichtsorgaan registreren alle bewegingen van het hoofd. Als reactie hierop worden de juiste spieren aangespannen. Hierdoor blijf je niet alleen in balans maar weet je ook waar links en rechts, voor en achter en boven en onder zijn, je oriënteert je in de ruimte.

Voor een goed evenwicht zijn ook de ogen nodig! Deze helpen om je in de ruimte te oriënteren en houvast te krijgen (meestal door het zien van verticale en horizontale voorwerpen).

Soorten evenwicht

Er zijn verschillende soorten evenwicht:

  • statisch evenwicht- als het lichaam niet beweegt
  • dynamisch evenwicht – als het lichaam zich verplaatst
  • roterend evenwicht – als het lichaam draait

Als je lichaam niet beweegt en zonder overmatige spanning een houding vast kan houden ben je in statisch evenwicht. Als je uit evenwicht wordt gebracht is er meestal een reflex dat je weer in evenwicht probeert te brengen.

Je zou denken dat het statisch evenwicht makkelijker onder de knie te krijgen is dan dynamisch evenwicht, maar dat is niet waar. Vooral voor kinderen is het statisch evenwicht een stuk moeilijker!

In Beeld: