In de baarmoeder zien kinderen nog niet zoveel. Om en nabij de 29 weken doet het kindje voor het eerst de ogen open. In week 33 is een kindje zich bewust van veranderingen in lichtsterkte.

Na de geboorte ziet een baby ook nog niet zoveel. Tijdens het voeden kan hij het gezicht zien van degene die hem voedt. Kleuren en details kan hij nog niet onderscheiden. Eerst moeten de kegeltjes in de ogen rijpen.

Tot ongeveer 2 maanden houden babies vooral van contrasterende kleuren zoals zwart en wit.

Daarna gaat een kind steeds meer details zien. Hij ziet het beste op armlengte, dit duurt tot een maand of zes. Met drie maanden kunnen de meeste babies zich focussen op één punt. Met vier maanden gaat een kind dieptezien. Beide ogen nemen een beeld waar die worden samengevoegd tot een 3d beeld. Deze ontwikkeling gaat samen met het grijpen naar voorwerpen.

Met een maand of drie gaat de baby eerst rood en groen zien, later komen daar blauw en geel bij. Pas tegen de zesde maand zijn ook de staafjes volledig ontwikkeld en kan het kindje ook andere tinten onderscheiden.

Na een jaar is het zicht van een kind bijna even goed als van een volwassene. Het duurt echter enkele jaren voordat de oogspieren zich geheel hebben ontwikkeld. De ontwikkeling blijft doorgaan tot een kind zeven is.

 

Ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen hun visuele vaardigheden door stapsgewijs een bewegingsprogramma te doorlopen.

  • Dingen grijpen
  • Voorwerpen in de mond stoppen
  • Het hoofd opheffen in buikligging
  • Tijgeren
  • Op handen en knieën zitten
  • Kruipen

Als er een motorisch probleem is kunnen deze bewegingen vaak niet goed gemaakt worden. Dit kan resulteren in een visuele uitdaging.