De ogen sturen de handen om op het juiste moment en op de juiste afstand een handeling uit te voeren. Als het voorwerp wordt aangeraakt worden de ogen er automatisch naartoe getrokken.

De oog-hand coördinatie is één van de grootste ontwikkelingen in het eerste levensjaar. De zintuigen worden gecombineerd en helpen elkaar verder. Kijken en aanraken gaan voortaan samen.

Lokalisatie

In de eerste fase wordt het oog nog reflexmatig gestuurd door de hand. De arm strekt zich waarna het hoofdje zich automatisch richt naar de gestrekte arm (ATNR).

Na een maand of vijf lukt het meestal wel te pakken waarnaar gegrepen wordt.  We krijgen de beschikking over het vermogen tot lokalisatie. De ogen kunnen ons vertellen waar iets zich bevindt in de ruimte, vervolgens kunnen we dit grijpen of pakken. Dit gebeurt eerst met twee handen, later met één. De oog-hand coördinatie is ontwikkeld. Vanaf dit moment kunnen we de hand naar een voorwerp sturen zonder daarbij onze tast te gebruiken.

We kunnen dit vervolgens pakken of aanraken. Het lichaam leert te reageren op de visuele waarneming. De ogen worden gebruikt voor het geven van feedback. Vanaf dat moment wordt de hand bestuurd door de ogen.

Primaire reflexen

De oog-hand coördinatie is een belangrijke vaardigheid om goed en netjes te kunnen schrijven, om voorwerpen op te kunnen pakken zonder ze om te gooien en goed te presteren met balsporten.

Een niet goede oog-hand coördinatie wijst vaak op nog niet geïntegreerde reflexen. De ontwikkeling oog-handcoördinatie kan worden gestimuleerd door deze reflexen alnog te integreren maar ook door te oefenen met sporten, spelen, tekenen en knutselen.