Uitweg 9 – 3481 BB – Harmelen – 0647588770

Actieve primaire reflexen

Vanaf de conceptie zijn er allerlei automatische bewegingspatronen actief; primaire reflexen. In een vaste volgorde worden de verschillende reflexen actief en stimuleren ze elkaar. Zo worden ze stuk voor stuk, laagje voor laagje, opgenomen en geïntegreerd in het systeem. Het zenuwstelsel wordt steeds rijper, er komen  steeds meer vaardigheden ter beschikking.

Na verloop van tijd wordt de aansturing overgenomen door de  posturale reflexen die levenslang actief blijven. Deze worden aangestuurd vanuit de hogere hersendelen en zijn o.a.. verantwoordelijk voor houding, balans en cognitie.

Dit ingenieuze proces verloopt niet altijd hoe het hoort. Soms is hier een aanwijsbare oorzaak voor, zoals een bevalling die niet verliep zoals het hoorde. Als primaire reflexen niet geïntegreerd raken, actief blijven, heeft dit de nodige consequenties.

Neurologische Ontwikkelings Vertraging

De term “Neurologische Ontwikkelings Vertraging” (NOV) geeft aan dat nog niet de hele ontwikkeling is doorlopen. Er blijven reflexen actief die het patroon van de natuurlijke ontwikkeling verstoren. Omdat deze bewegingspatronen nog niet zijn geïntegreerd worden ze nog aangestuurd vanuit de hersenstam, het oudste deel. Hiervandaan verstoren zij het bewuste bewegen en kosten de meest eenvoudige bewegingen onnodig veel moeite.