Wat is een reflex?

Het menselijk lichaam is prachtig ontworpen…… Veilig verstopt in de buik ontwikkelt een klein mensje zich in een razendsnel tempo van een paar cellen naar een ingenieus schepsel met oneindige mogelijkheden.

Al vanaf het prille begin, in de baarmoeder, werkt het systeem aan evenwicht en beweging. De bewegingen van het kindje zorgen voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, dat zich steeds wijder vertakt. Deze zenuwbanen hebben als doel signalen te versturen door het lichaam. Alle zintuiglijke informatie (voelen, zien, horen) maar ook beweging wordt op deze manier verstuurd en aangestuurd.

De bewegingen zijn nog niet bewust, nog niet gericht. Het zijn reflexmatige bewegingen. Deze gaan ervoor zorgen dat het kindje op een zo veilige mogelijke manier geboren kan worden en de eerste maanden van het leven kan overleven. Bij gevaar en honger moet het kindje huilen, bij schrik moet er actie komen. Daar zorgt dit primaire bewegingssysteem voor, de primaire reflexen!

In de baarmoeder en het eerste jaar van het leven zijn de hersenen nog niet in staat om beslissingen te maken. In deze periode heeft de hersenstam de beschikking over een set primaire reflexen die automatisch reageren.

Deze helpen de baby op een fijne en veilige manier groter te worden. Ze helpen bij het geboorteproces en zorgen voor overleving in de eerste periode. Zo kan een hulpeloos kind het het hoofdje nog niet eens optillen en helpen deze reflexen bij de borstvoeding en het grijpen van dingen.

Overgang naar posturale reflexen

De meeste primaire reflexen worden geïntegreerd in het eerste levensjaar van de baby. 

De posturale reflexen, die worden bestuurd door de hogere hersendelen, nemen het over. Posturale reflexen blijven het hele leven actief.