De term neurologische ontwikkelings vertraging (NOV) geeft aan dat nog niet de hele ontwikkeling is doorlopen. Er is sprake van een achterstand in de ontwikkeling van het zenuwstelsel. 

Vaak kun je dit merken aan een verhoogde gevoeligheid, een verhoogde drang tot beweging, maar ook leer- en gedragsproblemen kunnen een gevolg zijn.

Vanaf de conceptie worden allerlei automatische bewegingspatronen ontwikkeld; primaire reflexen. Deze worden stuk voor stuk, laagje voor laagje, geïntegreerd in het systeem. Na verloop van tijd worden ze overgenomen door de levenslange reflexen die worden aangestuurd vanuit de hogere hersendelen. Het zenuwstelsel ontwikkelt zich steeds verder. Op deze manier komen er steeds meer vaardigheden ter beschikking.

Vertraging

Het integreren van de reflexen gaat niet altijd vanzelf. Reflexen die actief blijven verstoren het patroon van de natuurlijke ontwikkeling. Dit kan zorgen voor motorische uitdagingen, maar ook voor leer- en gedragsproblemen. Kinderen kunnen ook hyperactief zijn of hypergevoelig.

Vaak komt dit pas aan het licht als de hogere vaardigheden aangesproken worden. Als er dagelijks dingen niet goed gaan, niet lukken, kan dit zorgen voor frustratie, boosheid, faalangst,